8 OK, HOGY MIÉRT A SAJÁT CÉLJAIDÉRT ÉLJ

Biztos láttatok már sminkelt kislányokat tipegni a színpadon, miközben anyukájuk a háttérben lerágja a tíz körmét, hogy az ő szeme fénye legyen a legszebb a bírák szemében, vagy amikor zeneóráról zeneórára hurcolják a kicsit, állandóan gyakorolnia kell, csak azért, mert anya/apa soha sem lehetett híres zongorista (vagy éppen apa nem tudott elég menő lenni a lányok szemében a gitártudás hiányában…). De mondhatom azt a tinit is, akinek megmondják a szülei, hogy kizárólag közgazdasági iskolába mehet, mert tuti az adja meg számára a biztonságot felnőtt korára.És idetartoznak azok a gyerekek is, akik zűrzavaros környezetben maguk is furán viselkednek, címkéket kapnak, és anya zászlóként maga előtt tartva a címkét harcolni kezd valamiért, ami nem is lenne, ha önmagát rendbe tenné – lelkileg.

Mindannyian szülei elveszett álmainak, hiányos önismeretének estek áldozatul.

Nem dönthetik el, hogy akarják vagy sem. Nincs választásuk. Csak jóval később, mikor már saját lábra állnak, és jó esetben feleszmélnek, hogy eddig más életét élték.

És most vegyünk egy anyát, aki akar valamit. Akar valamit az élettől, mert nem elég kevergetni a rántást, nem elég teregetni vasalni és nem elégíti ki az, hogy lelkesedés nélkül, robotként éli a mindennapjait. Vagy csak egyszerűen érzi, hogy ez most így nem jó. Rájön, hogy csak céltalanul hánykolódik. Ez az anya új életet tervez magának. Célokat tűz ki, amiket aztán meg is valósít. Olyan dolgokat csinál, amitől jól érzi magát. Nem hánykolódik az élet tengerén, hanem irányba áll. Ugye mennyivel jobb jó irányba haladni, mint sokszor az áramlással szembe fordulva kapálózni?

Mi fog történni?

  1. Ha anyának van célja, amiért tesz is, csökken/megszűnik a céltalanság okozta frusztráltság –
  2. Ellenben nő az önbizalma, a kreativitása, a lendülete – vagyis az energiaszintje.
  3. A növekvő energiaszintje egyértelműen pozitívan hat a gyermekére. Egyre kevesebb jelzést kell adnia, hogy ideje lenne anyának változni.
  4. Felszabadítja a gyermekét, hogy megvalósítsa a szülei álmait.
  5. Ezzel együtt a gyermek számára is nyílik a világ, bővülnek a lehetőségek.
  6. Nem kell többé áldozatnak lennie a saját életében.
  7. Sem értelmetlenül, fölöslegesen szenvedni, mert megtanulja hogyan lépjen ki a számára kellemetlen helyzetekből.
  8. És talán a legfontosabb: Pozitív mintát mutat. Cselekvésben és érzésben egyaránt.

 

Nincsenek még céljaid? Akkor vegyél elő gyorsan papírt, ceruzát és írj össze minimum 50 dolgot, amit szeretnél elérni az életben. Ne csak az anyagi világra gondolj. Jöhetnek a listára számodra vonzó belső értékek, női minőségek, bármi. Garantálom, hogy menet közben be fog indulni a fantáziád és a lelkesedésed. :)